50 jaar vrouw

Een vrouw die 50 jaar wordt? Dan “ziet zij sara!”
Vijftig jaar is een mijlpaal, maar liefst een halve eeuw. Dat moet uiteraard gevierd worden! Om de jarige in het zonnetje te zetten wordt er tegenwoordig meestal een hilarische pop voor de deur gezet. Vaak met de mededeling dat hier iemand woont die 50 jaar is geworden en om voorbijgangers te laten toeteren, of vrolijk te laten reageren op dit heugelijke feit. Waar komt de traditie ‘sara zien’ eigenlijk vandaan? Lees verder over leuke 50 jaar vrouw teksten om haar te feliciteren.

50 jaar vrouw teksten om te feliciteren

Misverstand: ‘sara zien’ en niet ‘sara zijn of worden’
Vaak wordt gedacht dat een vrouw die vijftig wordt ‘sara wórdt’, maar de juiste uitdrukking is: ‘sara zién’. ‘Sara worden of zijn’ is ook een uitdrukking, maar dat wordt gebruikt wanneer een vrouw op hoge leeftijd nog een kind krijgt. ‘Sara zien’ is het juiste gezegde wanneer een vrouw 50 wordt.

Waar komt de naam Sara vandaan?

De naam Sara komt oorspronkelijk uit de bijbel. Aanvankelijk heette Sara anders, namelijk: Sarai. Zij was onvruchtbaar en al op vergevorderde leeftijd. God beloofde haar echter alsnog een kind en veranderde haar naam in Sara, wat vorstin betekent. Zij kreeg met Abraham een zoon toen zij negentig jaar oud was: Isaak.

Abraham werd volgens de overlevering uiteindelijk 175 jaar oud en Sara 127 jaar. Zo’n hoge leeftijd halen, met zoveel wijsheid, verdiende veel eerbied en respect.

Pas wanneer je “abraham had gezien”, had je een bepaalde leeftijd bereikt en de nodige levenservaring opgedaan. Vijftig jaar was in die tijd al behoorlijk oud, de levensverwachting lag toen een stuk lager.

Een pop cadeau

Vroeger gaf men zowel mannen als vrouwen die 50 jaar werden een pop van brooddeeg, een abraham. De broodpop was van oudsher meestal bedoeld als lekkernij en werd vaak versierd met noten en vruchten. Later werd de pop een cake of taart en voorzien van een gezicht, met chocolade, marsepein, glazuur, enz. Voor mannen een abraham en voor vrouwen een Sara.

Het plaatsen van een grote stoffen pop, of opblaaspop, is oorspronkelijk ontstaan toen prins Bernhard voor zijn vijftigste verjaardag verrast werd met een pop in de tuin. Tegenwoordig kom je ze veel tegen en is dit tot een traditie uitgegroeid.

50 jaar vrouw
Bron: Greetz

Leuke teksten voor een vrouw die 50 wordt

“Het doet ons veel deugd, …(naam) ziet Sara en begint aan haar tweede jeugd”

 

“Je kunt het beslist niet aan haar zien, maar onze Sara is vandaag toch echt 5 keer 10!”

 

“Oud? Ben je bedonderd? Vijftig jaar is nog maar de helft van honderd!”

 

“Lieve Sara, geen paniek, met vijftig jaar ben je pas half antiek!”

 

“Vandaag ben je vijftig en dat is prachtig, nog 30 jaar en je bent tachtig!”

 

“Lieve Sara, verlies niet de moed, ook na je 50e is het leven goed!”

Verjaardagskaart vrouw 50 jaar
Bron: Greetz

Een mooie verjaardagstekst voor een vrouw toevoegen? Reageer dan hieronder.

Meer: